A kókuszolaj a trópusi és szubtrópusi területekről származik, az Indiai-óceán és a Csendes-óceán szigetvilágának, valamint a Délkelet-ázsiai országok egyik jellemző exportterméke.
A kókuszolaj egy növényi olaj, melyet a kókuszpálma gyümölcsének húsából, illetve magjaiból nyernek ki. A kókuszolajat széles körben használják az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és a gyógyászatban is.
A kókuszolajat széles körben használják az élelmiszeriparban, s otthoni felhasználhatósága is meglehetősen sokszínű.
Alkalmazhatjuk sütéshez és főzéshez, magas olvadáspontja miatt ugyanis magas hőmérsékleten is kifejezetten stabil marad. Alkalmazhatjuk húsok, halak és zöldségek elkészítéséhez. Felhasználhatjuk házi készítésű salátaöntetek összetevőjeként - az olaj kissé édeskés íze miatt jól passzol például gyümölcsös salátákhoz is. Pékáruk és sütemények elkészítése során is alkalmazhatjuk, az olaj gazdag ízének köszönhetően különösen finom és puha sütiket készíthetünk vele.
A kókuszolajat hatékonyan alkalmazhatjuk bőr- és hajápolásra egyaránt. Hidratáló hatású, segíthet a bőrszárazság megelőzésében és kezelésében. Fontos, hogy erősen komedogén olajról beszélünk, tehát vékony bőrfelületeken, például az arcbőrön ne alkalmazzuk a vaskos, zsíros anyagot, testápolásra azonban kiváló! A kókuszolaj hatékony hidratáló hatása mellett antibakteriális és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik.
Alkalmazhajtuk hajmaszkként is, mivel segíthet a haj hidratálásában és a hajszálak eltöredezésének megelőzésében.
A magas komedogén értékkel rendelkező anyagok eltömíthetik pórusainkat, ezáltal mitesszerek és pattanások kialakulásához vezethetnek. A különféle olajok komedogén értéket egy 1-től 5-ig terjedő skálán helyezzük el, mely skálán akókuszolaj 4-es, 5-ös értékkel bír.
A benne található telített zsírsavak miatt a kókuszolaj, mint élelmiszer, növelheti a a koleszterinszintet. Az arra érzékenyek számára allergiás reakciókat is okozhat!
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
100%-ban finomított, nem hidrogénezett kókuszolajból készült zsiradék. Kitűnő sütéshez, főzéshez.