A kókuszolaj a nyugati országokban viszonylag még újdonságnak számít, népszerűsége az egészséges életmód modern irányzatainak követői között a legjelentősebb - előszeretettel alkalmazzák továbbá a natúr kozmetikumok kedvelői is.
A kókuszolaj tőlünk Keletre, a trópusi országokban évezredek óta közkedvelt és gyakran alkalmazott alapanyagnak számít – Srí Lankán például előszeretettel használták és használják fel ízes, édes ételek elkészítése során pirításhoz és sütéshez.
Mogyorós, édeskés íze miatt a cukrászsütemények kedvelt összetevője, a sütőiparban gyakran alkalmazott hozzávaló.
Ízfokozó hatása miatt a feldolgozott élelmiszerek és sós nassolnivalók (például a moziban vásárolt popcorn) összetevőinek listáján is találkozhatunk vele. A kókuszolajat tartalmazó snack-ek fogyasztása során érvényesül a „még többet” hatás, azaz a finom íz miatt egyre többet szeretnénk fogyasztani, amivel – ha nem figyelünk a mértékre – jelentős mennyiségű plusz kalóriát vihetünk be szervezetünkbe.
A Fülöp-szigeteken, az ausztrál szigetvilág tagjai közé tartozó Vanuatu és Szamoa területén, valamint számos egyéb trópusi szigeten a kókuszolajat biodízel alapanyagként is alkalmazzák. A gyártási folyamat során a kókuszolaj átmegy az ún. transzeszterifikáció* (átészterezés) folyamatán, a keletkező észtereknek pedig a biodízel-összetevőként való alkalmazhatóságához meg kell felelnie a kapcsolódó szabvány-követelményeknek.
A samponok és tusfürdők, valamint egyéb kozmetikumok előállítása során gyakori összetevőnek számítanak a kókuszolajból és annak származékaiból készült felületaktív anyagok (cocamidopropyl betaine, cocamide MEA, cocamide DEA). Ezek az anyagok emulgeáló-és sűrítőanyagként, valamint tisztító- és habzást elősegítő szerként vannak jelen az összetevők listáján. Ezek az összetevők az EWG listáján (Environmental Working Group*2) közepes kockázatot jelentő alapanyagként szerepelnek – érzékeny bőr esetén allergiát okozhatnak.
A kókuszolaj továbbá a szappangyártás egyik fő hozzávalója is. Sós és kemény vízben is jól oldódik, ezáltal jobb más olajokkal összevetve jobb habképződést biztosít, továbbá jobb vízvisszatartó képességgel is bír.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
100%-ban finomított, nem hidrogénezett kókuszolajból készült zsiradék. Kitűnő sütéshez, főzéshez.