Érdekességek a kókuszolajról

A kókuszolaj a nyugati országokban viszonylag még újdonságnak számít, népszerűsége az egészséges életmód modern irányzatainak követői között a legjelentősebb - előszeretettel alkalmazzák továbbá a natúr kozmetikumok kedvelői is.

Kókuszolaj

Közkedvelt alapanyag a keleti országok gasztronómiájában

A kókuszolaj tőlünk Keletre, a trópusi országokban évezredek óta közkedvelt és gyakran alkalmazott alapanyagnak számít – Srí Lankán például előszeretettel használták és használják fel ízes, édes ételek elkészítése során pirításhoz és sütéshez.

A kókuszolaj felhasználása különböző iparágakban

Élelmiszeripar

Mogyorós, édeskés íze miatt a cukrászsütemények kedvelt összetevője, a sütőiparban gyakran alkalmazott hozzávaló.

Ízfokozó hatása miatt a feldolgozott élelmiszerek és sós nassolnivalók (például a moziban vásárolt popcorn) összetevőinek listáján is találkozhatunk vele. A kókuszolajat tartalmazó snack-ek fogyasztása során érvényesül a „még többet” hatás, azaz a finom íz miatt egyre többet szeretnénk fogyasztani, amivel – ha nem figyelünk a mértékre – jelentős mennyiségű plusz kalóriát vihetünk be szervezetünkbe.

Autóipar

A Fülöp-szigeteken, az ausztrál szigetvilág tagjai közé tartozó Vanuatu és Szamoa területén, valamint számos egyéb trópusi szigeten a kókuszolajat biodízel alapanyagként is alkalmazzák. A gyártási folyamat során a kókuszolaj átmegy az ún. transzeszterifikáció* (átészterezés) folyamatán, a keletkező észtereknek pedig a biodízel-összetevőként való alkalmazhatóságához meg kell felelnie a kapcsolódó szabvány-követelményeknek.

Kozmetikai ipar és vegyipar

A samponok és tusfürdők, valamint egyéb kozmetikumok előállítása során gyakori összetevőnek számítanak a kókuszolajból és annak származékaiból készült felületaktív anyagok (cocamidopropyl betaine, cocamide MEA, cocamide DEA). Ezek az anyagok emulgeáló-és sűrítőanyagként, valamint tisztító- és habzást elősegítő szerként vannak jelen az összetevők listáján. Ezek az összetevők az EWG listáján (Environmental Working Group*2) közepes kockázatot jelentő alapanyagként szerepelnek – érzékeny bőr esetén allergiát okozhatnak.

A kókuszolaj továbbá a szappangyártás egyik fő hozzávalója is. Sós és kemény vízben is jól oldódik, ezáltal jobb más olajokkal összevetve jobb habképződést biztosít, továbbá jobb vízvisszatartó képességgel is bír.

Kókuszolaj termékek!

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Cocofood KókuszolajKókuszzsír 1000 ml

-9% Cocofood Kókuszolaj Kókuszzsír 1000 ml

100%-ban finomított, nem hidrogénezett kókuszolajból készült zsiradék. Kitűnő sütéshez, főzéshez.

Ár: 1690 Ft
1850 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!