Sokakban él az a tévhit, hogy a kókuszolaj nincs jó hatással a szívre. Ezt azért gondolják így, mert nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat. Azonban a kókuszolaj jótékony hatással van a szívre. Mintegy 50 %-ban laurinsavat tartalmaz, mely segít a szívbetegségek megelőzésében, képes csökkenteni a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A kókuszolajban jelenlevő telített zsírsavak egyáltalán nem károsak, nem úgy, mint más étkezési olajokban. Ezek a zsírsavak nem fogják növelni az LDL koleszterin szintjét, emellett képes arra is, hogy csökkentse a sérülések előfordulását az artériákban, így segítségével megelőzhető az érelmeszesedés is.
A kókuszolaj nagy hasznosan képes csökkenteni a testsúlyt. Mivel rövid és közepesen hosszú szénláncokból épül fel, ezért segítségével elkerülhető a túlsúly lerakódása. Mivel ezek a zsírsavak könnyen emészthetőek, ezért segíti a pajzsmirigy és az enzimrendszerek egészséges működését is. Ezenkívül fokozza a szervezet anyagcseréjét azáltal, hogy megszünteti a hasnyálmirigy stresszhelyzetét, ami által több energiát éget el és segíti az elhízott és a túlsúlyos emberek számára a súlycsökkentésben. Ez jól megfigyelhető azokon a trópusi vagy tengerparti lakosokon, akiknek a fő táplálékforrásuk a kókuszolaj: ők nem ismerik a kövérség, az elhízás, a túlsúlyosság fogalmait.
A kókuszolajat belső használatra elsősorban étolajként alkalmazzuk. A kókuszolaj segíti az emésztőrendszer működését és így megakadályozza a különböző gyomor- és emésztési problémákat, beleértve az idetartozó irritábilis bél szindrómát is. A kókuszolaj telített zsírjai antimikrobális tulajdonsággal bírnak, így segíthetnek a különféle baktériumok, gombák, paraziták eltüntetésében, melyek a gyomor megbetegedését okozhatják. A kókuszolaj ezenfelül segíti a más tápanyagok felszívódását, mint a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak.
A kókuszolaj nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Erősíti azt, mivel antimikrobiális lipideket, laurinsavat, kaprilsavat tartalmaz, melyek gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonságokkal bírnak. az emberi test a laurinsavból monolaurint képez, ami segít az olyan vírusok és baktériumok okozta megbetegedésekben, mint a herpesz, az influenza, a citomegalovírus és még akár a HIV-en is. Segít harcolni az olyan káros baktériumok ellen, mint a Listeria monocytogenes és heliobacter pylori és a Giardia lamblia.
Ha fertőzésekre alkalmazva használjuk, akkor egy olyan kémiai réteget alkot a fertőzött területen, ami védi a fertőzött testrészt a külső portól és a levegőben lévő gombáktól, baktériumoktól és vírusoktól. A kókuszolaj a leghatékonyabb a zúzódások ellen is, mert felgyorsítja a gyógyulási folyamatot és helyreállítja a sérült szöveteket. A kókuszolaj nagyon hatásos a különböző fertőzések leküzdésében is, mert gombaellenes, vírusellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A kutatások szerint a kókuszolaj képes megölni az influenzát okozó vírusokat, a kanyaróért, a hepatitisért, a herpeszért, a SARSért felelő vírusokat is, valamint elpusztítja azokat a baktériumokat, melyek a fekélyek, a torok fertőzések, a húgyúti fertőzések, a tüdőgyulladás és a kankót okozza. A kókuszolaj hatékony az élesztőgombák ellen is, így a candisiasis, az ótvar, a lábgomba, a szájpenész, a pelenka okozta kiütések is jól kezelhetőek vele.
A közepes láncú trigliceridek és zsírsavak jelenléte a májban segít a májbetegségek megelőzésében, mivel az anyagok könnyen alakulnak energiává, mikor elérik a májat, ezáltal csökkentve annak munkaterhelését és a kókuszolaj megakadályozza a zsír felhalmozódását is.
A kókuszolaj segít a vese és az epehólyag betegségek megelőzésében. Valamint megelőzhető vele az epekő kialakulása.
A kókuszolaj hatékony a pancreatitis kezelésében is
A kókuszolaj erős nyugtató hatással rendelkezik, így segít megszüntetni a stressz. Alkalmazzuk a fejünkön, gyengéd bemasszírozása segít megszüntetni a mentális fáradtságot.
A kókuszolaj segít a vércukorszint szinten tartásában és javítja az inzulinelválasztást. Mivel stabilizálja a vércukorszintet, ezért segít a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében egyaránt.
Már szóltunk arról, hogy a kókuszolaj javítja testünk azon képességét, hogy elnyelje a fontos ásványi anyagokat. Ezek közé az ásványi anyagok közé tartozik a kalcium és a magnézium is, melyek szükségesek a csontok fejlődéséhez. Így a kókuszolaj azon nők számára is rendkívül hasznos, akik középkorúak, így hajlamosak a csontritkulásra.
A kalcium fontos szerepet játszik a fogak erősségében is. Mivel a kókuszolaj segíti a kalcium felszívódását a szervezetben, ezért hozzájárul az erős fogakhoz is. A kókuszolaj képes megállítani a fogszuvasodást is.
A tudósok úgy tartják, hogy a kókuszolaj jelentős szerepet játszik a HIV-vírus érzékenységének csökkentésében. Előzetes kutatások arra engednek következtetni, hogy a kókuszolaj csökkenti a HIV-vírus terhelését a beteg esetében.
Végezetül: a kókuszolajat, azok a sportolók és testépítők is előnyben részesítik, akik számára fontos, hogy megtartsák a súlyukat. A kókuszolaj kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más olajok, zsírtartalma könnyen alakul át energiává és nem vezet a szív és az artériák zsírlerakodásaihoz. A Kókuszolaj segít növelni az energiát és a kitartást, valamint javítja a sportolók teljesítményét. A kókuszolaj az agyi funkciókat is erősíti, így segítségével enyhíthető és megelőzhető az Alzheimer-kór is.
A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.
100%-ban finomított, nem hidrogénezett kókuszolajból készült zsiradék. Kitűnő sütéshez, főzéshez.